Składniki soku z grejpfrutów, które odpowiadają za jego niebezpieczne interakcje z lekami na serce, udało się zidentyfikować naukowcom z USA. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo \"American Journal of Clinical Nutrition\".Już od kilku lat lekarze informują pacjentów, by w okresie stosowania niektórych leków unikali picia soku grejpfrutowego. Dotyczy to przede wszystkim leków na serce - kontrolujących ciśnienie krwi lub obniżających cholesterol.Badania wykazały bowiem, że sok grejpfrutowy może powodować wzrost stężenia tych leków we krwi, a w konsekwencji przyczyniać się do wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych terapii. To działanie soku z grejpfrutów wynika z jego zdolności do blokowania enzymów z rodziny CYP3A. Są one produkowane w jelitach oraz wątrobie i biorą udział metabolizmie wielu leków, obniżając w ten sposób ich przyswajalność w organizmie.Do tej pory naukowcy zakładali, że związkami, które odpowiadają za interakcje soku grejpfrutowego z lekami, są flawonoidy, obecne w grejpfrutach w dużych ilościach i nadające im lekko gorzkiego smaku.Teraz badacze z Uniwersytetu Północnej Karoliny w Chapel Hill wykazali, że najbardziej prawdopodobnym winowajcą są tzw. furanokumaryny.Zespół badaczy pod kierunkiem dr Paula Watkinsa analizował jak obecność furanokumaryn w soku z grejpfrutów wpływa na absorpcję jednego z leków na nadciśnienie - felodypiny.W badaniach wzięło udział 18 zdrowych ochotników. Przeprowadzono trzy jednodniowe testy - każdy w odstępie jednego tygodnia. Za każdym razem pacjent zażywał 10 miligramów felodypiny i pił jeden z trzech soków - pełnowartościowy grejpfrutowy, grejpfrutowy pozbawiony furanokumaryn, bądź też sok pomarańczowy. W ciągu 24 godzin regularnie pobierano próbki krwi pacjentów by zmierzyć poziom leku.Okazało się, że sok pozbawiony furanokumaryn miał właściwości podobne do soku pomarańczowego i nie wchodził w reakcję z felodypiną.Zdaniem Watkinsa, odkrycie jego zespołu może mieć kilka praktycznych zastosowań. Po pierwsze, specjalnie dla pacjentów stosujących pewne leki można będzie wprowadzić na rynek sok grejpfrutowy pozbawiony furanokumaryn. Ponadto, można będzie badać nowe produkty spożywcze pod kątem zawartości furanokumaryn, tak by ocenić możliwość ich interakcji z lekami. Z drugiej strony, dodając furanokumaryny do receptury niektórych leków można będzie poprawiać ich przyswajalność w organizmie.Wiadomości Onet.pl